Perşembe, 21 Kasım 2024

Sera’da Kayısı yetiştirilmesi Yazdır

Sera'da yetişen meyve fidanlarında hasat zamanı ne kadar öne alınabilir

Bu projede, açıkta ve örtü altında yetişen kayısı fidanlarının hasat zamanları test edilmiştir. Gözlemlerimiz sonucu ısıtmasız yüksek tünelde yetişen Kayısı 10 gün erken hasat edilmiştir.

Aynı bahçe içinde dikilen fidanlardan bir kısmı yüksek sera altına alınmıştır. Bahçe mevkii Mersin merkezdir. Yaklaşık rakım 120m, toprak derinliği 70cm, güney yamaçlı bir arazidir. Toprak yarı geçirgen, taşlık ve %60 oranında kireç mevcuttur. Gözlemlenen kayısı çeşidi Ninfa kayısıdır, anacı mirbolan29C'dir. Damlama sulama sistemi ile sulanmıştır. Dikim mesafesi 2×5m'dir. Ağaçların gövde uzunluğu 40cm'dir. 4 ana dallı goble sistemi ile taçlandırılmıştır.

Gözlemlenen bahçe, uyur aşı gözlü olarak 2005 Mart ayı'nda dikilmiştir, 2006 Nisan ayı ortalama 5kg/ağaç ürün vermiştir. 2007 Nisan'ında ağaç başı 15-30kg arası ürün alınmıştır.

Normal şartlarda Mayıs ilk haftasında hasat edilen meyveler, Sera sayesinde Nisan 3. haftadan itibaren hasada başlamıştır. Çeşidin 7C'nin altında 250 saat soğuklanma ihtiyacı karşılandıktan sonra, Ocak ayı ortasında seranın üzeri 2 yıllık tek katlı sera naylonu ile örtülmüştür.

Aşağıda zaman aralıklı çekilen fotoğraflarla bahçenin gelişimini izleyebilirsiniz.

17 Şubat tarihli resimler

image003.jpg

image005.jpg

Dışarıdaki gözler patlamaya hazırken, aynı anda örtü altının tamamen çiçek açtığını görüyorsunuz. Burda seranın üzerini kapama zamanı çok önemli, eğer soğuklanma ihtiyacı karşılanmadan örtülürse, çiçeklenme olsa dahi meyve tutumu olmayacaktır.

Zaman aralıklı çekilen aşağıdaki resimlerin tarihi 08 Mart

Dışarıdaki fidanlarda küçük meyve tutumu yeni başlamışken, seradaki meyevelerin çağla boyuna geldiğini gözlemliyoruz.

27 Mart Tarihli Resimler

Gözlemlenen serada tavan havalandırması olmadığı için, yüksek nem oluşuyor. Bu nem çiçeğin taç yapraklarını meyve tutumundan sonra meyve üzerinden atamıyor. Meyveye yapışan petaller meyve üzerinde leke oluşturuyor. Dışarıdaki taç yaprakları kuruyarak rüzgar yardımı ile meyveden kolaylıkla uzaklaşabiliyor.

13 Nisan Tarihindeki resimler

Dışarıdaki meyveler iriliğini almıştır, Seradaki meyveler 5 gün içerisinde hasata başlayabilir.

İlk hasat tarihi 21 Nisan!

02 Mayıs tarihli resimler


Mayıs ilk haftası itibariyle seradaki meyvelerin hasadı bitmiştir, bir kaç gün içerisinde dışarıdaki meyvelerin hasadı başlayacaktır.


Erken hasadı üreticilerimiz büyük bir memnuniyetle gözlemleyebilmişlerdir.

 


ADA TARIM ve ZİRAAT BANKASI İşbirliği ile "0" faizle sulama kredisi projeleri (Ücretsiz) hazırlanır ve uygulaması yapılır.

7 Yıl Vadeli kapama meyve bahçeleri kurulumu yapılır.